Dop är en historisk ceremoni som både lockar troende och icke-troende. Dopet förenar människor i deras kärlek till barnet och är högtidligt och ofta tårdrypande vackert. Idag ser vi över våra kulturarv mer, och många bestämmer sig faktiskt för att döpa sig i vuxen ålder. Att arrangera ett dop är spännande och högtidligt! Det går i pastellernas färgteman och det är ett fint sätt att fira ett barns nya liv på.

Låt dig inspireras till att baka din egen tårta eller ett hett tips: köp doptårta från dintårta.se. De har vackra motivtårtor och du kan då ägna dig åt det övriga pyntet runt omkring. Det finns allt från fototårtor till vackra marsipantårtor med rosetter – eller varför inte cake pops? En så storartat högtid ska ha sin alldeles speciella tårta!

Galna i dop?

Har vi blivit dopgalna i Sverige? Det skulle man kunna tro. Tidningarna överöses av gulliga reportage från kungligheternas dop, men dopen har även börjat locka vuxna. Hammarö kyrka är en av några kyrkor som öppnat upp för drop-in dop, och i ett pressmeddelande tillkännager Svenska Kyrkan i Umeå att de också öppnar för den möjligheten:

– Vi behöver riter och symbolhandlingar för att landa i det som är djupet i tillvaron, säger Maria Lundgren, präst i Mariakyrkan.

Kanske är det som Maria Lundgren säger, en viktig symbolhandling för att ära kärleken, tron och hoppet i vår vardag. Och kanske svarar den också i en tid där vi alla behöver fast förankring och saker att luta oss mot, för att klara en nyare värld. Oavsett vad orsaken är så kan nog de flesta hålla med om att det är en fantastisk ceremoni.

Ett välarrangerat dop med söta tårtor och vackra gåvor är ett minne för livet, och något som förevigas bäst med vackra, inramade foton.