Vad behövs för mingelfest och julbak? Och varför firar vi advent egentligen? För den som inte vet vad den ska baka för något i julstöket – är tipset att kolla in vad proffsbakarna bakar i tv.

cookies-christmas-xmas-bakingDet var nyligen första advent, en tradition som faktiskt är relativt ny. Men vad innebär advent egentligen? Enligt den präst som intervjuas i Sveriges Radio handlar advent om väntan på jesusbarnet och tiden mellan första advent och julafton är kyrkans förberedelsetid. Den första söndagen i advent är inte bara då man på riktigt börjar räkna ner till jul utan det är även då ett nytt kyrkoår inleds. I början var påsk ett mycket större firande i Sverige men nu är julen med alla traditioner större än störst. Kanske har detta också att göra med den kommersiella sidan av högtiden.

Adventsöndagarna är ett perfekt tillfälle att bjuda hem nära och kära till lite julbak och mingelfest. Med några flaskor, vinöppnare, olika sorters deg och formar är julfesten ett faktum. Sedan är det bara att baka på. Och om man har festen en vardag, då kan man göra som Jysk och ”hålla stängt” dagen efter julfesten, som det skrivs om i en artikel i Expressen. Eller ta semester den dagen.

Tips på julbak i tv

Några som bjuder in till julbak i år är bland andra juryn från tv-programmet Dessertmästarna. Trion som består av Sebastian Boudet, Magnus Johansson och Roy Fares är omåttligt populära i rutan, särskilt när det kommer till det gemensamma julfirandet. I år kommer de liksom förut att dela med sig av tips och recept på allt möjligt gott att äta när snön faller djupt ute. Programmet sänds i tre delar och sänds på Kanal 5 med premiär redan den 6e december. För den som ännu inte har bestämt sig för vad den ska baka för julgodis gör alltså gott i att kolla in de tre dessertmästarna när de baka i sina kök. Läs vidare här.