Hur mycket socker äter du på en vecka? Eller på en dag? Och hur mycket äter dina barn? Socker finns runt omkring oss, hela tiden, och inte alltid på de ställen där man kan förvänta sig att hitta det.
Vi äter alldeles för mycket socker. Till viss del är det här industrins fel. Sockertillverkarna började på 60-talet att finansiera forskning som skulle lägga fokus på fettets hälsovådliga effekter. Därför betraktades länge mättat fett som den största riskfaktorn för hjärt- och kärlsjukdomar. I själva verket är socker en lika stor bov i sammanhanget, skriver Dagens Medicin, men detta har förtigits under lång tid. Det är dock svårt att ställa någon till svars, eftersom de forskare som författade den ursprungliga studien, och de lobbyister som finansierade den, har avlidit.
Vad står närmast kassan i de flesta matbutiker? Jo, sockerstinna produkter som läsk och godis av olika slag. Vissa har föreslagit att man enbart borde sälja de här produkterna i speciella butiker. Det är naturligtvis ingen slump att godiset står där det står. Det är för att locka till spontanköp medan man köar. Socker ger nämligen en väldigt snabb belöning för kroppen. I det långa loppet är det dock mindre nyttigt.
Socker finns dock inte bara i läsk, godis och kakor. Prova att läsa innehållsförteckningen på hel- eller halvfabrikat nästa gång du är i affären. Du kommer att märka att det är väldigt mycket socker även i piroger, pastasåser och flera produkter som riktar sig till de som tränar. Socker smakar helt enkelt gott, och det som är gott, det köper man.
Mindre socker till barnen
Idag äter vi mer socker än någonsin tidigare i historien, och det påverkar folkhälsan negativt. Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som har doktorerat i molekylär bioteknik, har skrivit en bok som kopplar socker och stillasittande till inte bara fetma och diabetes, utan även astma och allergier. Mer om denna bok kan man läsa här. Fernholm avråder från sockrade livsmedel till barn och gamla. Istället framhåller hon att man måste välja barn vid beska smaker, som broccoli.
Samtidigt är det här en blogg som älskar sötsaker. Faktum är dock att man kan göra sötsaker med en mindre mängd socker. För vissa kan det ta lite tid att vänja sig, men snart kommer även sötsaker med mindre socker att smaka lika gott. Genom att minska mängden socker, men bibehålla mängden fett och andra ingredienser som ger smak. Man kan t.ex. byta ut vaniljsocker mot vaniljpulver om man gör egen glass, och den sockrade mjölkchokladen mot choklad med hög kakaohalt.
Socker ska, enligt Ann Fernholm, inte vara en huvudingrediens utan en krydda, på samma sätt som svartpeppar, kanel eller ingefära. Barn borde enligt henne äta en fjärdedel till en tredjedel av den mängd socker som de äter idag. Visst är det svårt att undvika socker på kalas och liknande, men en lösning kan vara att prata ihop sig med andra föräldrar, och helt enkelt bestämma att man ska minska på sockret hos alla.