6687464-gloggGör succé på glöggfesten genom att både vara traditionell och tänka nytt, bjud på en mjuk pepparkaka med fräsch touch och satsa på ekologisk glögg! Det är ett tag kvar till julen men vissa vill redan nu börja testa recept och se vilken glögg de ska beställa till glöggminglet.

Tänk helt rätt i jul och satsa på att skaffa en ekologisk glögg till vinterns glöggfester och julmys. Faktum är att vindruvor, som allt vin är gjort av, tillhör den frukt som är en av de mest besprutade. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet kan man läsa om ett test som gjordes på vindruvor, vilka visade sig innehålla 51 olika kemikalier, däribland en som visat sig påverka reproduktionen hos djur. Just därför bör man välja en giftfri glögg, kolla in vingruppen.se/Wineworld/Ekologisk-glogg/ för inspiration på ekologisk glögg.

Mjuk pepparkaka med salt och sött

För att göra glöggdrickandet ännu mer trevligt kan man bjud på hembakt mjuk pepparkaka. Servera den med en saltad karamellgrädde och havtorn med socker för att få till extra fräschör och något nytt som bryter lite mot traditionen, receptet finns här. Det kommer garanterat att bli en dundersuccé!

Rolig fakta om pepparkakor

Många har nog undrat över varför det heter just pepparkaka, när kakan faktiskt inte innehåller någon peppar över huvud taget. Det var nämligen så att man på 1400-talet med peppar. Dock bakades pepparkakan tidigare än så, och en annan förklaring till att det heter just pepparkaka kan därför också vara att de flesta exotiska kryddor på den tiden kallades för peppar, som samlingsnamn. Vi har alla dock hört det där om att man blir snäll om man äter pepparkakor, vilket ingen egentligen tror på, vilket förklaras såhär:

”Kung Hans ordinerades att äta pepparkakor för att lindra sitt osedvanligt usla humör på 1450-talet. Kilovis med pepparkakor sändes till hovet, och än i dag sägs det att man blir snäll av pepparkakor. Skriver Expressen.”