Att döpa sitt barn är en fin och gammal tradition som lever kvar inom den svenska kyrkan. Det är ett tillfälle för släkt och vänner att få träffa det nyfödda barnet, få veta vilket namn det blir och välkomna nytillskottet till världen.

Efter själva dopceremonin i kyrkan är det vanligt att samlas efteråt för att umgås. Det är då som eventuella doppresenter ges och det bjuds på någon form av förtäring. Vad det bjuds på är upp till föräldrarna att bestämma och det kan vara allt från fika med specialbeställd tårta till smörgåstårta. Detta är ofta en glädjefylld tillställning där släkt och vänner får möjlighet att både fira och spendera tid med den nya familjemedlemmen.

Fika att bjuda på

Till mottagningen efter kyrkans ceremoni brukar det bjudas på mat eller riktigt god fika. Det finns mängder av tårtor och bakverk att välja mellan. Om möjlighet finns är det absolut värt att specialbeställa en tårta för att få den personlig. Tårtan kan då dekoreras med barnets namn, dopdag, födelsedag, födelselängd och vikt. Den kan vara i önskad färg och med figurer som små bebisar eller barnvagnar. Det är bara fantasin som sätter gränser. Det går också att dekorera cupcakes eller muffins med frosting på. Andra bakverk att bjuda på vid dopfikat är cake pops, bullar och småkakor.

Doppresenter

Dopfika kan hållas antingen hemma hos föräldrarna, i ett rum som tillhör kyrkan eller i någon hyrd lokal. Det är här som gästerna får tillfälle att överlämna sina presenter till den nya familjemedlemmen och det vanligaste är att det finns ett presentbord. Presentbordet brukar stå så att det är synligt för de flesta när de sitter ner. Då är det möjligt för föräldrarna att öppna presenterna när samtliga gäster sitter. Till doppresent brukar det ges något symboliskt som ska följa med barnet långt in i livet. Det kan vara smycken, silverskedar, spargrisar eller någon tavla.